RCDE

Història

Fundat per universitaris catalans


El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona és un dels clubs de futbol més antics de la Lliga Espanyola. El a les aules de la Universitat de Barcelona, naixia la Societat Espanyola de Futbol, nom que li va donar al Club el seu fundador i primer president, Ángel Rodríguez. Les principals senyes d’identitat, i el que va determinar el nom original d’aquest nou Club esportiu, va ser que tots els seus components eren catalans o nascuts a la resta d’Espanya, en contraposició als altres equips, formats majoritàriament per anglesos i altres nacionalitats.

RCDE Escola

El groc, color original del club


Encara que el RCD Espanyol de Barcelona vesteix avui de blanc-i-blau, el groc va ser el color original del Club, per la senzilla raó que era el color de la peça de roba que un dels seus primers socis va regalar a l’entitat perquè confeccionés els seus uniformes. Més endavant va vestir samarreta blanca i pantalons blaus i, el vestia ja amb els actuals colors blanc i blaus, aquells que lluïa en el seu blasó l’almirall Roger de Llúria.

Jugadors de renom


Durant la seva trajectòria, l’Espanyol ha comptat amb jugadors mundialment famosos i ha nodrit amb molts d’ells a la Selecció Espanyola. El primer gran ídol blanc-i-blau va ser el mític porter Ricardo Zamora. Després d’ell, altres jugadors, com Alfredo Di Stefano, Kubala o N’Kono, van agafar el seu testimoni.

Futbol base de gran nivell


El Club compta amb un equip filial, l’Espanyol B, dotze equips de futbol base, futbol femení i una escola de futbol. Tots ells entrenen i juguen els seus partits com a locals a la Ciutat Esportiva Dani Jarque de Sant Adrià, inaugurada el

De Sarrià a l’Olímpic


L’actual RCD Espanyol de Barcelona va començar a jugar els seus partits en una gran esplanada, molt propera a la Sagrada Família de Barcelona. Des de i fins a la temporada l’estadi de Sarrià, popularment conegut com ‘Can Ràbia’ o ‘la Bombonera’, a la plaça Ricardo Zamora, va ser el feu de l’equip català.

L’any el Club es va veure obligat a vendre Sarrià i es va traslladar a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc, on el RCD Espanyol va jugar els seus partits fins la temporada amb una mitjana de 22.500 espectadors per partit. Durant aquests dotze anys l’equip va assolir grans èxits com les Copes del Rei de i o la classificació per a la Final de la Copa de la UEFA de competició on no va caure derrotat en cap partit.

A Montjuïc també es van viure moments d’eufòria, com la salvació de l’equip la temporada gràcies a un gol de Tamudo contra el Múrcia, o el gol de Coro en el temps afegit contra la Real Sociedad, que va permetre que l’Espanyol es mantingués en la màxima categoria l’any i encarar el camí cap a la construcció de la nova casa a Cornellà – El Prat, on el club es va traslladar el

Quatre títols de Copa: i


La primera gran conquesta en la història de l’espanyolisme va ser la Copa Macaia, la temporada El S. M. el Rei Alfons XIII li concedia el títol de ‘Reial’ i l’ús de la corona que avui figura en el seu escut. Quan es va inaugurar el Campionat Nacional de Lliga, el l’Espanyol va figurar entre els clubs fundadors, aconseguint el primer gol oficial d’aquesta Competició.

Aquell mateix any, el conjunt blanc-i-blau es va proclamar campió de la Copa de S. M. el Rei, títol que va revalidar el el en plena celebració del Centenari de la seva fundació, i el A nivell internacional, obté un reconeixement molt important el quan va ser subcampió de la Copa de la UEFA a Leverkusen. Al maig del torna a aconseguir arribar a la final europea, i queda subcampió davant el Sevilla F. C., destacant per no haver perdut cap partit en tota la trajectòria.

Dues vegades finalistes de la Copa de la UEFA


El RCD Espanyol ha estat dues vegades finalista de la Copa de la UEFA. El amb Javier Clemente com a entrenador, va disputar la final de la UEFA davant el Bayer Leverkusen, i el amb Ernesto Valverde a la banqueta, davant el Sevilla F. C. El conjunt blanc-i-blau va arribar a aquesta última final sense perdre cap partit durant tota la competició.

Un nou estadi marca el futur del club


A principis de el RCD Espanyol de Barcelona anunciava l’inici dels tràmits per a la construcció d’un nou estadi de propietat en el terme municipal de Cornellà – El Prat, veí de la ciutat de Barcelona. Després de llargs tràmits administratius, el es van iniciar les obres de pilotatge de l’Estadi i va començar el compte enrere. El projecte del nou estadi marca el començament d’una nova era per a l’espanyolisme, que ja té de nou la seva pròpia casa: l’Estadi RCD Espanyol de Cornellà – El Prat, el més modern estadi de futbol a Espanya, amb una capacitat per a 40.000 persones i catalogat per la UEFA amb 4 estrelles.

Font: rcdespanyol.com